• Welk potje?

    Het eerste wat je doet, zodra je met zindelijkheidstraining wilt beginnen is een potje aanschaffen. Maar welk potje is nou het beste?

    Let er om te beginnen op dat je een potje hebt waarop je kind goed kan zitten. Stevig en met beide voeten op de grond. Een standaard potje is hierbij zeker geschikt. Let er wel op dat bij een kind wat al iets groter is dat het potje niet te klein is. Zeker voor jongetjes is het lastig in het potje te mikken als ze op een te klein potje zitten.

    Wil je je kind extra motiveren en een feestje maken van het zitten op het potje kan dit goed met een potje waar muziek in zit. Zodra je kind iets doet komt er een muziekje. Deze potjes zien er uit als een klein wc’tje. Wel zijn ze wat duurder. Een ander nadeel is dat zo’n muziek niet bij elk kindje even motiverend werkt. Soms heeft dit juist een averechts effect. Je kind schrikt zo van het muziekje dat hij niet meer op het potje durft te zitten.

    Een ander potje wat zorgt voor extra motivatie is het magic potty. Dit potje heeft een plassticker. Als je kind een plasje doet verschijnt er een plaatje van een zonnetje. Magic loopt schuin af. Ook al heeft je kind maar een klein plasje gedaan. Door het schuin aflopen komt de urine toch bij het plaatje en verschijnt het zonnetje.

    Je kunt je kind natuurlijk ook gelijk op de wc zetten. Denk aan een opstapje en brilverkleiner voor een goede houding. Het voordeel is dat je kind gelijk went aan de wc en de ontlasting gelijk weg is. Het nadeel is dat je kind minder erg heeft in het plassen en poepen. Hij ziet het ook niet zo goed in de wc als hij eenmaal klaar is. Ook kan de grote wc voor kinderen in het begin nog iets eng hebben.

Comments are closed.