• Kinderen worden steeds later zindelijk

    Voor de meeste zal dit geen nieuws. Het is iets wat al jaren geroepen wordt. Waren kinderen vroeger tussen de twee en de drie jaar pas zindelijk. Tegenwoordig ligt deze gemiddelde leeftijd eerder tussen de drie en de vier jaar. Is je kind met zijn vierde verjaardag nog steeds niet zindelijk? Zelfs dan is je kind geen uitzondering.

    Maar waar ligt dat nou aan? Zijn wij ouders dan steeds slechter onze kinderen gaan opvoeden? Doen wij iets verkeerds met die zindelijkheidstraining?

    Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij de verlating van het zindelijk worden. Slechts een deel hiervan ligt bij de ouders. Tegenwoordig werken de meeste ouders allebei, waardoor deels de zindelijkheidstraining bij de opvang komt te liggen. Het andere deel is natuurlijk de verantwoordelijkheid van de ouders zelf. Of dat anders kan zal vooral liggen aan de situatie van de ouders zelf.

    Rol van de maatschappij

    De maatschappij van nu is gericht op twee verdieners. Voor veel ouders is het daardoor niet mogelijk minder te gaan werken. Je kunt nou eenmaal niet zonder eten op tafel en een dak boven het hoofd. Wat ook meespeelt bij ouders is dat veel ouders tegenwoordig wachten tot hun kind zelf aangeeft toe te zijn aan de zindelijkheid. Helemaal prima natuurlijk, maar je kunt je afvragen hoe lang je blijft afwachten. Op het moment dat je kind vier is gaat hij naar school. Zindelijk zijn is dan toch wel handig. Scholen mogen in principe kinderen weigeren als ze het nog niet zijn. En ook al zal de ene school hier soepeler mee omgaan dan de andere, voor een juf die alleen voor de klas staat is het niet handig als ze om de haverklap de klas alleen moet laten om een kind te verschonen.

    Kwaliteit luiers

    Maar het ligt echt niet alleen maar aan de ouders. De kwaliteit van de luiers speelt hier ook een rol bij. In de loop der jaren is deze kwaliteit sterk verbeterd. De luiers zitten een stuk comfortabeler dan vroeger. Hierdoor hebben veel kinderen er geen erg in als ze iets doen.

    Blijf positief

    De laatste factor die een rol speelt bij later zindelijk worden is het kind zelf. Een kind wat er gewoon geen zin in heeft zal niet zo makkelijk zindelijk worden. Als ouder kun je op je hoofd staan wat je wilt, maar dit zal voornamelijk zorgen voor veel frustraties. Zowel bij jezelf als bij je kind. Dwingen is iets wat je helemaal niet moet doen. Dit zorgt er juist voor dat een kind wat er al geen zin in heeft helemaal niet meer wilt.

    Gelukkig is dat iets waar je als ouder invloed op kunt hebben. Het belangrijkste is dat je de zindelijkheidstraining leuk en interessant maakt voor je kind. Begin met het kijken van filmpjes over zindelijkheidstraining en het voorlezen van verhalen die hierover gaan. Laat een knuffel of pop “een plasje” op de wc doen. Een beloningskaart waarbij je kind voor elk plasje een sticker krijgt werkt vaak ook heel motiverend. Bij een volle kaart hoort een extra beloning, zoals een klein cadeautje of snoepje. Veel applaus en complimentjes werken vaak nog het beste.

    Een andere goede manier om je kind net dat extra zetje te geven zijn plasstickers. Dit zijn stickers waarbij een plaatje tevoorschijn komt zodra je kind er op plast. Veel kinderen willen zo graag dat plaatje zien dat ze uit hun eigen ineens wel op het potje of de wc willen plassen.

    En zo wordt de zindelijkheidstraining een echt feestje voor iedereen.

Comments are closed.