Obstipatie

Wat is obstipatie?

Obstipatie is het ophouden van de ontlasting. Het gevolg hiervan is een verstopping in de darmen. Hoe langer de ontlasting in de darmen blijft, hoe meer dit uit gaat drogen. Het gevolg hiervan is een harde donkerkleurige prop. Als deze prop er uitkomt kan dit erg pijnlijk zijn.

Obstipatie kan verschillende oorzaken hebben met veel vervelende gevolgen. Zeker als de ontlasting pijn doet kan je kind in een cyclus terecht komen. Je kind onthoudt dat het pijn kan doen, waardoor het bewust zijn onlasting ophoudt en er weer een harde prop ontstaat.

Het is heel wisselend wanneer kinderen poepen. Sommige kinderen poepen drie keer op een dag, terwijl bij andere kinderen drie keer in een week normaal is. Poept je kind minder dan drie keer in de week? Dan is er waarschijnlijk sprake van obstipatie.

Waardoor wordt obstipatie veroorzaakt?

meisje met ijsje

  • Voeding met weinig vezels, zoals wit brood, rijst en soepstengels. Ook veel chocolade en chocolademelk kan de kan op obstipatie vergroten
  • Je kind drinkt te weinig
  • Je kind is te weining in beweging
  • Je kind neemt niet genoeg de tijd voor zijn wc bezoek
  • Je kind stelt het wc bezoek uit, dit kan komen omdat het pijn doet, maar ook omdat je kind niet naar de wc wilt op school of in een vreemde omgeving

Gevolgen van obstipatie

  • Er komt in één keer heel veel ontlasting
  • Er ontstaan scheurtjes in de anus
  • Je kind heeft last van darmkrampen of buikpijn
  • Er komt dunne ontlasting langs de harde prop. Je kind kan hierdoor geregeld vuile broeken hebben
  • Je kind heeft moeite zijn plas op te houden
  • Er is veel gasvorming in de darmen en je kind laat vaak windjes
  • Je kind heeft weinig eetlust

Zorg dat je kind voldoende drinkt (1 tot 1,5 liter per dag is normaal voor een peuter). Zorg voor een vezelrijke voeding (peperkoek, volkorenbrood, peulvruchten, fruit enz). Vertel je kind dat het belangrijk is naar de wc te gaan zodra hij aandrang voelt om te poepen.

Als je kind veel last hebt van obstipatie kun je beter geen gasvormig voedsel geven. Dit kan de kans op darmkrampen vergroten. Denk aan voeding als prei, spruitjes, witte bonen, verschillende koolsoorten (bloemkool en broccoli kan wel) en gekruid eten. Pas ook op met kauwgom en koolzuurhoudend drinken.

Een poeptraining kan een goede stimulans zijn om je kind te leren poepen, zodat deze het niet meer ophoud. Laat je kind drie keer per dag vijf minuten op de wc zitten. Pak hier vaste momenten na de maaltijden voor. Neem er zelf ook de tijd voor. Zorg voor een brilverkleiner en krukje, zodat je kind niet teveel hangt en een goede houding heeft. Vraag je kind een paar keer te persen. Is het gelukt? Beloon je kind dan met een compliment of een sticker. Lukt het niet? Wacht dan nog even en leidt je kind af met bijvoorbeeld een verhaaltje. Nog steeds niks? Probeer het later na de volgende maaltijd nog een keer. Laat je kind na het eten eerst tien minuten bewegen. Dit versterkt de buikspieren en zorgt voor extra stimulans van de darmen.

Om een goed beeld te hebben van het poepgedrag van je kind kun je een dagboek bijhouden. Schrijf elke dag op of je kind gepoept heeft. Je kunt er dingen bijschrijven als dunne poep, veel poep en of het pijn gedaan heeft.

Blijf er niet te lang mee rondlopen. Zeker bij pijnklachten en als er bloed bij de ontlasting zit. Soms zit je kind in een cyclus waar het uit zichzelf niet uit kan komen. Ook zijn er soms medicijnen nodig om de verstopping op te lossen. Ga op tijd naar de huisarts.

Relevante artikelen

Problemen bij zindelijkheidstraining
Vaak gaat de zindelijkheidstraining als vanzelf. Toch loop je soms tegen verschillende problemen aan. Problemen die verder gaan dan een kind wat geen zin heeft om op het potje of de wc te zitten. lees verder…
Motiveren
Is je kind de drie gepasseerd en lijkt het nog helemaal geen interesse te hebben in zindelijkheidstraining? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de interesse op te wekken. lees verder…