Gezette tijden

Een andere methode is je kindje op gezette tijden op het potje te zetten. Veel kinderen moeten een half uur nadat ze iets gedronken en gegeten hebben plassen. Dit zouden momenten kunnen zijn om even op het potje te gaan. Andere momenten zijn als het tijd is om de luier te verschonen. s’Morgens als hij net uit bed is en s’avonds voor het slapen gaan.

Je kunt ook je kind elk uur op het potje zetten. Meer kans dat er een moment tussen zit dat het lukt, maar je kunt je afvragen of je kind het wel leuk vind om zo vaak op het potje gezet te worden. Zeker als het verschillende keren niet lukt. In plaats van een uur kun je natuurlijk ook elk anderhalf uur of twee uur aanhouden als je kind al langer de plas kan ophouden.

Let goed op je kind. Vaak zie je dat ze aangeven dat ze moeten plassen of aan het plassen zijn. Ook al zegt je kind het niet, hij geeft wel signalen.

Denk aan:

    • Wiebelen
    • Aan de luier trekken
    • In het kruis krabben
    • Afzonderen
    • Sommige kinderen plassen en poepen altijd op dezelfde tijden.

Als je weet wanneer je kind iets moet doen, wordt het makkelijker om daar op in te spelen

Op een gegeven moment krijg je er steeds meer ritme in en heeft je kind vaste tijden wanneer hij iets moet doen. Ook komt er steeds meer tijd tussen twee plassen te zitten. Als het goed gaat kun je zijn luier uitlaten. Dit kun je eerst thuis doen en daarna ook als je ergens heen gaat.

Het is de bedoeling dat je kind zelf aangeeft wanneer hij iets moet doen. Merk je dat hij daar moeite mee heeft. Stuur hem dan een paar dagen niet meer naar de wc. Vraag hem af en toe of hij moet plassen en laat hem verder zelf komen. Dit kan weer een paar dagen met ongelukken opleveren, maar zo leer hij wel zelf het signaal te herkennen.

Relevante artikelen

Baby zindelijkheids communicatie
Je leest het goed, zindelijkheidstraining bij een baby. En dan hebben we het over baby’s onder het jaar. Is het uberhaupt wel mogelijk om zo’n klein kind al zindelijk te maken? lees verder…
Methodes zindelijkheidstraining
Er zijn verschillende methodes die je als ouder kunt gebruiken bij de zindelijkheidstraining. Sommige ouders beginnen ermee als hun kind nog heel jong is, terwijl de ander wacht tot zijn kind aangeeft er aan te zijn. Wat nou de beste methode is? lees verder…
Motiveren
Is je kind de drie gepasseerd en lijkt het nog helemaal geen interesse te hebben in zindelijkheidstraining? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de interesse op te wekken. lees verder…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *