Plaswekker

Wat is een plaswekker?

Een plaswekker is een hulpmiddel dat gebruikt kan worden bij bedplassen. De meeste kinderen worden tussen de 5 en 7 jaar nachtzindelijk, maar het kan gebeuren dat je kind de 7 gepasseerd is en het nog steeds niet lukt. In dit geval zou je de huisarts kunnen raadplegen. Deze kan bekijken of er eventueel een medische oorzaak is. Ook kan hij het advies geven om een plaswekker te gaan gebruiken. Met deze training wordt de sluitspier en het signaal dat het lichaam afgeeft als de blaas vol is verterkt.

Bij sommige fabrikanten is het mogelijk om de plaswekker te huren. Deze kan ook gekocht worden. Veel zorgvezekeraars vergoeden het gebruik van een plaswekker. Wil je precies weten hoe het met deze vergoeding zit en wat de voorwaarden zijn? Informeer dan bij je eigen zorgvekeraar.

Wanneer gebruik je een plaswekker?

Je kunt een plaswekker gebruiken als je kind de zeven gepasseerd is en nog in bed plast. Je kind wordt niet wakker als zijn blaas s’nachts vol is. De huisarts kan het advies geven om een plaswekker te gebruiken. Uiteraard heeft deze methode het meeste effect als je kind zelf voldoende gemotiveerd is om van het bedplassen af te komen.

Hoe gebruik je een plaswekker?

Bij een plaswekker wordt gebruik gemaakt van een inlegger of broekje. Deze is verbonden via een draad met een wekker. Zodra er een paar druppels plas in de inlegger of het broekje komt gaat het alarm af. Sommige wekkers zijn draadloos. In dat geval moet er in het broekje een zendertje geklikt worden. Je kind wordt wakker van de wekker en gaat dan naar de wc.

Vaak duurt het ongeveer 2 a 3 maanden voor je kind het helemaal door heeft en wakker wordt uit zijn eigen (zonder de plaswekker) als hij s’nachts moet plassen.

Als extra motivatie kan je ook voor de training voor het nachtzindelijk worden gebruik maken van een beloningskaart.

Let op: Je kind moet echt wakker zijn als hij s’nachts gewekt is door de plaswekker en naar de wc gaat. Als hij half wakker is zal de plaswekker minder effect hebben en zal je kind minder snel uit zichzelf wakker worden.

Relevante artikelen

Bedplassen
Als je kind aangeeft geen luier meer te willen voor de nacht, dit als vervelend ervaart. Op deze manier is het kind zelf gemotiveerder om hiervoor te trainen. Het kan ook zijn dat je kind al langere periode elke nacht droog is. lees verder…
produkten bedplassen
Neem eens een kijkje bij onze producten die helpen je kind ook in de nacht zindelijk te worden. lees verder…