Bedplassen

Wanneer beginnen met nacht zindelijk worden?

Als je kind aangeeft geen luier meer te willen voor de nacht, dit als vervelend ervaart. Op deze manier is het kind zelf gemotiveerder om hiervoor te trainen. Het kan ook zijn dat je kind al langere periode elke nacht droog is. Reden genoeg om zonder luier naar bed te gaan met eventueel een zeiltje om het matras te beschermen.

De meeste kinderen zijn zes tot twaalf maanden nadat ze overdag zindelijk zijn geworden, ook in de nacht zindelijk. Het is een proces wat automatisch verder gaat als je eenmaal met zindelijkheid begonnen bent. Als je kind er aan toe is zou je voor het gemak een potje op de slaapkamer van je kind kunnen zetten. Vaak voelt een kind het wel aan, maar is het te moe om helemaal naar de wc te gaan.

Toch gaat het niet bij elk kind zo automatisch. Sommige kinderen blijven s’nachts in hun bed plassen, ondanks dat ze overdag wel helemaal zindelijk zijn. Een vervelend probleem voor zowel de kinderen als de ouders.

Als een kind de zes gepasseerd is en s’nachts nog geregeld een ongelukje heeft, maar overdag wel zindelijk is, wordt er pas over bedplassen gesproken.

Zo’n acht tot tien procent van de lagere schoolkinderen heeft last van bedplassen. In de pubertijd zijn het zo’n één tot drie procent van de pubers die hier last van heeft.

Oorzaken

 • Een gebeurtenis zoals geboorte broertje/zusje, verhuizing, scheiding, of het overlijden van bijvoorbeeld opa of oma.
 • Het kind slaapt te diep, waardoor hij niet merkt dat hij moet plassen.
 • Erfelijkheid, één van de ouders was vroeger zelf ook een bedplasser.
 • Een slechte gewoonte, als een kind overdag geregeld naar de wc gebracht wordt, voorkom je als ouder misschien ongelukjes, maar went je kind niet aan het gevoel van volle blaas. Ook worden de sluitspieren niet voldoende geoefend. Bovendien went een kind er niet aan om zelfstandig naar de wc te gaan.
 • Lichamelijke problemen, zoals het aanmaken van veel urine en een kleine blaas. Er kan ook een stofje te weinig aan je lichaam aangemaakt worden. Dit stofje beinvloed het vasthouden van vocht in de nieren en zou s’nacht meer aangemaakt moeten worden dan overdag. Iemand die bed plast zou s’nachts te weinig van dit stofje aan kunnen maken.
 • Er is geen aanwijsbare reden, in dat geval kan er een medische oorzaak zijn die door een arts onderzocht moet worden.
 • Laat je kind s’avonds voldoende drinken. Het is niet goed om hem s’avonds niks meer te geven. Je kind kan zo nog steeds niet wennen aan het gevoel van een volle blaas.

oplossingen

 • Maak je kind wakker als jij naar bed gaat of als jij s’nachts moet plassen. Hierbij is het belangrijk dat je kind goed wakker is.
 • Plaswekker of bel, Bij de plaswekker draagt het kind een speciaal broekje. Aan dit broekje zit een draadje wat verbonden is aan een apparaatje. Zodra je kind een paar druppels geplast heeft gaat er een alarm af. Het idee hierachter is dat je kind wakker wordt van het alarm en zo weet dat hij naar de wc moet gaan. Behalve een broekje zijn er ook wekkers en bellen in de vorm van een laken. Vaak is het maar een korte periode dat de plaswekker gebruikt worden. Eentje kopen kan dan een duur geintje worden. Gelukkig zijn ze ook te huur.
 • Blaastraining, Hierbij moet een kind veel drinken en proberen zijn plas op te houden. Hierdoor wordt de blaas getraind. Deze methode kan gebruikt worden in combinatie met de plaswekker.
  Plaskalender, Net zoals je tijdens de zindelijkheidstraining een plaskaart bij houdt, kun je dit ook doen voor de nacht. Elke nacht dat je kind droog is krijgt het een stickertje op de kaart. Na zoveel stickers (5,10,15,20,25) krijgt het een extra beloning (klein kadootje, snoep, kleding/ondergoed) en natuurlijk veel complimenten.
 •  

  Sociaal aspect

  Niet alleen voor ouders, maar zeker ook voor kinderen die bedplassen heeft dit probleem gevolgen op sociaal gebied. Ouders zijn gefrustreerd, boos en schamen zich. Kinderen schamen zich misschien nog wel meer en zijn net zo goed gefrustreerd en boos. En wacht dacht je van een logeerpartijtje of kamp. Welk kind wilt daar naar toe als hij weet dat hij s’nachts in zijn bed plas en de volgende dag andere kinderen hem uitlachen?

  Bedplassen maakt kinderen nerveus en onzeker.

  Gelukkig groeien de meeste kinderen zelf over het bedplassen heen. Toch is het niet aan te raden hierop te wachten. Zeker omdat het op sociaal gebied veel gevolgen voor je kind kan hebben en er genoeg oplossingen voor dit probleem zijn.

  Relevante artikelen

  Producten bedplassen
  Neem eens een kijkje bij onze producten die helpen je kind ook in de nacht zindelijk te worden. lees verder…
  Motiveren
  Is je kind de drie gepasseerd en lijkt het nog helemaal geen interesse te hebben in zindelijkheidstraining? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de interesse op te wekken. lees verder…

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *