Zindelijkheid en basisschool

Je kind is bijna vier en een spannende periode breekt aan. Een nieuwe fase, voor zowel jou als je kind, de basisschool. Hoe zal het gaan? Zal hij een klik hebben met de rest van klas? Let de juf wel goed op hem? En zo zul je nog heel vragen en zorgen hebben. Maar als je kind op dat moment nog steeds niet zindelijk is, komen er nog meer vragen en zorgen bij. De belangrijkste vraag hierbij is, wat als mijn kind nog steeds zindelijk is als hij dadelijk naar school toe moet. Thuis houden is natuurlijk ook geen optie.

Waar je rekening mee moet houden is dat je kind niet zomaar een luier kan dragen tijdens de schooldagen. Tenslotte zijn er meer kinderen in de klas en je kunt niet verwachten de juf wel even jou kind gaat verschonen. Dit kan ook niet. Een juf kan tenslotte niet de rest van de klas alleen laten. Van kinderen wordt een stukje zelfstandigheid verwacht. Ze moeten zelf hun jas ophangen, er wordt op geoefend dat ze ook zelf de rits dicht kunnen doen. Zelf speelgoed opruimen na het spelen en ga zo maar door. Naast spelen in de klas, krijgen de kinderen ook gym. Vaak gebeurt dit met alleen hun ondergoed aan. Ook hierbij wordt er een stukje zelfstandigheid gevraagd. Kinderen moeten zelf hun kleren uit kunnen doen en na afloop weer aankleden. Loopt je kind nog in een luier rond, dan zal dit zeker tijdens de gymles opvallen.

Waar je ook rekening mee moet houden, is dat niet alle scholen je kind toelaten als deze nog niet zindelijk is. Kinderen zijn pas leerplichtig met vijf jaar het nog niet zindelijk zijn zou een reden kunnen zijn voor een school om je kind te weigeren.

Wat kun je wel verwachten van de juf?

Natuurlijk is het logisch dat niet elk kind al gelijk alles kan en super zelfstandig is. Dit kan per kind verschillen, maar als je kind met sommige dingen nog moeite heeft, is hij echt niet de enige. Daarnaast gebeurd het wel vaker dat een kind een ongelukje krijgt. Zeker als kinderen druk aan het spelen zijn, kunnen ze wel eens vergeten dat ze eigenlijk moeten plassen. In de wc van de kleuters ligt meestal een stapeltje kleren. Mocht het regelmatig gebeuren, dan is het verstandig om een rugzak met reserve kleren mee te geven. Het is goed om bij de juf van tevoren aan te geven dat je kind nog niet goed zindelijk is. Afspraken die je kunt maken, zijn bijvoorbeeld dat de juf je kind op gezette tijden naar de wc stuurt. Bijvoorbeeld na het fruit eten en voor het buitenspelen.

Wat kun je zelf doen?

Al bij al blijft het lastig als je kind voor de basisschool nog niet zindelijk is. Voor jou als ouder is dit lastig, voor de juf, maar ook voor je kind. Blijf in gedachten houden dat het vaak een kwestie is van veel geduld. Kinderen moeten leren een signaal te herkennen dat aangeeft wanneer ze moeten plassen of poepen. Bovendien moeten ze het zelf ook vies vinden om een natte broek te hebben. Zeker als ze nog een luier dragen, kan dit het vieze gevoel tegenhouden. De luiers van tegenwoordig zijn comfortabel.

Je kunt je kind helemaal geen luier omdoen en in een onderbroek laten rondlopen. Nadeel hierbij is, dat je kind ongelukjes zal hebben en je regelmatig bezig blijft met dweilen en schone onderbroeken aantrekken. Je kunt ook kiezen voor een oefenbroekje. Het voordeel hiervan is dat ze lijken op een onderbroek. Je trekt ze aan als een onderbroek. Als je kind plast zal deze niet gelijk doorlekken. De eerste plasjes worden tegengehouden. Je kind zal hiermee sneller voelen dat hij nat is en dit als vervelend ervaren. Bovendien hoef je niet voor elke plas te dweilen. Pas als er al meer plasjes gedaan zijn, zal het oefenbroekje gaan doorlekken. Nog een voordeel het oefenbroekje kan gewoon in de wasmachine, je kunt hem blijven gebruiken zolang nodig is.

Is je kind eenmaal redelijk zindelijk. Thuis lukt het, maar je bent bang dat er onderweg een ongeluk gebeurt. Dan kan je in plaats van een luier, een oefenbroekje gebruiken. Zo voelt je kind zich nog steeds groot. Doe je een gewone luier aan, dan heb je kans dat je kind als nog alles in de luier gaat doen en niet aangeeft wanneer hij naar de wc moet. Het kan natuurlijk geen kwaad om een keer extra naar de wc te gaan met je kind als je op pad bent.

Relevante artikelen

Oefenbroekjes
Een oefenbroekje kan een goede ondersteuning zijn om je kind te helpen zindelijk te worden. Onze oefenbroekjes zijn in verschillende maten te bestellen. lees verder…
Motiveren
Is je kind de drie gepasseerd en lijkt het nog helemaal geen interesse te hebben in zindelijkheidstraining? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de interesse op te wekken. lees verder…