Broekpoepen

Wat is broekpoepen

Een kind poept regelmatig in zijn broek, ondanks dat hij al wel zindelijk is. Het is niet alleen vervelend voor ouders die elke keer die broeken moet verschonen, maar ook voor de kinderen zelf is het vervelend. Een kind kan zich er voor gaan schamen. Andere kinderen kunnen hem buiten gaan sluiten, vanwege de poeplucht.

Broekpoepen komt bij jongens vaker voor dan bij meisjes.

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van broekpoepen is obstipatie. Bij obstipatie zit een verstopping in de darmen. De ontlasting wilt er toch uit en stroomt dan langs de verstopping. Gevolg hiervan zijn regelmatig vuile broeken met dunne poep.

De oorzaak kan ook psychisch zijn. Een kind durft niet te poepen op de wc. Als er inderdaad sprake van angst is, probeer er dan achter te komen waar deze angst vandaan komt.

Wat doe je er aan?

Wat je in ieder geval niet moet doen is kwaad worden als het weer een keer mis gaat. Dit kan het probleem vergroten. Blijf geduldig en luchtig en laat je kind eventueel meehelpen met het pakken van schone kleren en vuile kleren in de was doen. Blijf begripvol, het is voor je kind tenslotte ook geen pretje. Geef extra complimentjes als het een keer wel lukt.

Soms kan een poeptraining helpen. Stuur je kind op gezette tijden, bijvoorbeeld een half uur na het eten, naar de wc. De kans is dan het grootste dat hij moet poepen.

Het kan ook zijn dat het probleem niet zo makkelijk te verholpen is. Blijf er dan niet te lang mee rondlopen en raadpleeg je huisarts.

Relevante artikelen

Obstipatie
Obstipatie is het ophouden van de ontlasting. Het gevolg hiervan is een verstopping in de darmen. Hoe langer de ontlasting in de darmen blijft, hoe meer dit uit gaat drogen. Het gevolg hiervan is een harde donkerkleurige prop. Als deze prop er uitkomt kan dit erg pijnlijk zijn. lees verder…
Motiveren
Is je kind de drie gepasseerd en lijkt het nog helemaal geen interesse te hebben in zindelijkheidstraining? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de interesse op te wekken. lees verder…