Terugval zindelijkheid

Als je kind al zindelijk was, maar ineens alles weer in zijn broek doet is er sprake van een terugval in de zindelijkheid. Vaak komt dit door een gebeurtenis. Denk maar aan de geboorte van een broertje of zusje, overlijden opa of oma, verhuizing, voor het eerst naar de basisschool enz. Soms is het niet duidelijk wat nou precies de oorzaak is. Maar deze is er wel. Het kunnen ook spanningen zijn als het weer bijna sinterklaas is of spanningen als er de laatste tijd regelmatig ruzie is in huis. Probeer er achter te komen wat de oorzaak zou kunnen zijn. Des te makkelijker is het om een geschikte oplossing te vinden.

Meestal is de terugval van korte duur en gaat het weer vanzelf over. Je kind heeft dan even de tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. Het kan ook een negatieve vorm van aandacht vragen. Blijf positief en besteed niet teveel aandacht aan het ongelukje. Met het verschonen kun je je kind laten helpen. Geef hem de verantwoordelijkheid zelf zijn vuile broek naar de vuile was te brengen en laat hem zelf schone kleren pakken en aantrekken. Wordt niet boos en prijs je kind extra als het wel gelukt is. Geef ook aandacht op momenten dat je kind er niet om vraagt.

Het komt vaker voor dat een kind een terugval in de zindelijkheid heeft. Probeer er als ouder relax onder te blijven. Hoe meer aandacht en ophef je er over gaat maken, hoe lastiger het wordt om het patroon te doorbreken.

Let op: Soms kan de terugval een medische oorzaak hebben, zoals bijvoorbeeld een blaasontsteking. Heb je het vermoeden dat er iets medisch aan de hand zou kunnen zijn raadpleeg dan je huisarts.

Relevante artikelen

Methodes zindelijkheidstraining
Er zijn verschillende methodes die je als ouder kunt gebruiken bij de zindelijkheidstraining. Sommige ouders beginnen ermee als hun kind nog heel jong is, terwijl de ander wacht tot zijn kind aangeeft er aan te zijn. Wat nou de beste methode is? lees verder…
Motiveren
Is je kind de drie gepasseerd en lijkt het nog helemaal geen interesse te hebben in zindelijkheidstraining? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de interesse op te wekken. lees verder…