Nacht zindelijk

De zindelijkheidstraining begint overdag. Als je kind wakker is, kun je het prima zelf in de gaten houden. Bovendien is je kind alerter en bewuster als hij plast of poept. Maar hoe zit dit in de nacht? Je kind slaapt en zeker als ze nog klein zijn is deze slaap vaak zo diep dat ze het niet merken als ze iets doen. Soms worden ze wakker van een nat bed, maar het kan ook gebeuren dat ze hier doorheen slapen en je ze de volgende dag doorweekt aantreft.

Eerst overdag, dan nacht

De zindelijkheidstraining is een proces waarbij je kind als eerste overdag zindelijk is. Je kind voelt op een gegeven moment aan dat het iets moet doen. Handig als het potje in de buurt is en hij hier snel heen kan.

Als je kind eenmaal overdag zindelijk is, dan zal hij meestal binnen een paar maanden ook in de nacht zindelijk zijn. Je merkt dit doordat s’morgens zijn luier nog droog is. Toch is het niet uitzonderlijk als dit nog langer duurt. Tot de zeven jaar is het nog normaal als kinderen s’nachts niet zindelijk zijn. Tot die tijd kunnen ze het beste tijdens het slapen een luier dragen. Zeker als je kind al wat ouder is, zal hij gewone luiers kinderachtig vinden. ‘Die zijn voor baby’s’ is een veel gehoorde uitspraak.

Drynites heeft speciale broekjes voor de nacht met leuke prints. Er zijn jongens broekjes en meisjes broekjes.

tips

Je kunt afwachten tot je kind s’nachts eindelijk droog blijft, maar er zijn ook een aantal dingen waar je zelf op kunt letten om dit proces te versnellen.

Tip 1
Om je kind te helpen de nacht door te komen, kun je ze wakker maken als je zelf naar bed gaat om te plassen. Let er op dat je kind alert is op het moment dat jullie naar de wc gaan.

Tip 2
Geef geen drinken meer vlak voor het slapen gaan. Het laatste drinken geef je een uur voor het slapen. Zorg dat je kind plast vlak voor hij naar bed gaat.

Tip 3
Zorg dat je kind de weg naar de wc weet. Laat eventueel de lamp van de gang aan of gebruik een nachtlampje.

Tip 4
Overdag kun je werken met een beloningskaart. Zo’n kaart kun je ook voor de nacht gebruiken. Je kind krijgt elke keer als hij een nacht droog gebleven is een sticker en iets leuks bij een volle kaart.

Tip 5
Zorg dat je een dweil in de buurt hebt. Op een gegeven moment wordt je kind in de nacht wakker als hij moet plassen, maar kan de weg naar de wc nog net iets te lang zijn.

Tip 6
Blijf geduldig, het is een periode en er komt een tijd dat je kind in de nacht zindelijk is en zelf de weg naar de wc en terug naar zijn eigen slaapkamer weet.

Mocht je het idee hebben dat het bij jou kind lang duurt, neem dan contact op met de huisarts. Soms kan er iets medisch aan de hand zijn, waardoor het gewoon niet wil lukken bij jou kind.