Beloningskaarten

Als het goed gaat met de zindelijkheidstraining hoort daar natuurlijk ook een beloning bij.
Soms werkt een complimentje al heel goed. Iets wat veel ouders gebruiken is een plaskaart. Hier worden met stickers de vorderingen van de zindelijkheidstraining bij gehouden. Elk plasje verdient een sticker. Gepoept? Dan verdient je kind of een grote sticker of twee stickers. Voor veel kinderen werkt dit heel motiverend en zij zijn al heel blij met het stickertje dat ze krijgen.

En dan zijn er kinderen die net wat meer motivatie nodig hebben. Je zou dan bij de mijlpalen iets kunnen geven. Zoals de eerste keer plassen, de eerste keer poepen. Daarna als het vijf keer gelukt is, vervolgens na tien keer, vijftien, twintig en zo bouw je de momenten van beloning krijgen af tot deze niet meer nodig is.

Als beloning kun je een klein cadeautje geven, maar ook een snoepje of nieuwe onderbroeken. Hieronder staan een aantal voorbeelden van beloningskaarten die je gratis kunt downloaden. Neem ook een kijkje bij onze beloningskalenders van o.a. Nijntje en Dikkie Dik

Voorbeelden beloningskaarten

Beloningssysteem van Plaskaart.com

Met beloningskaart, stickers en diploma
Beloningskaart Spin

Vul de vakjes van Spins web met stickers. Voor elke plas of poep één, tot zijn web gevuld is. Een leuk verhaal bij deze kaart is “Wat is dat?”

Beloningskaart clown


De clown gooit in één keer al zijn ballen omhoog. Plak een sticker in één van deze ballen voor een plas of poep

Plaskaart auto’s

De auto’s zijn aan het racen. Heeft je kind een plas of poep gedaan? Dan mag hij een auto inkleuren.

plaskaart kat


Oh jee, de kat heeft met zijn vieze poten door de huiskamer gelopen. Maar nu kan je kind wel voor elke plas of poep een sticker in zijn voetafdrukken plakken.

Klik op de afbeeldingen om deze groter te zien en uit te printen.

FAQ

Wanneer begin je met zindelijkheidstraining?
Elk kind is verschillend. Als een kind interesse begint te tonen in wc, plassen en poepen of natte luiers onprettig vindt, is dit een belangrijk signaal dat uw kind eraan toe is. Maar ook als uw kind over een paar maanden naar school moet is het tijd om te beginnen.

Hoelang duurt de zindelijkheidstraining?
Er is geen vaste lengte te noemen. Belangrijkste is dat de zindelijkheidstraining als leuk en prettig wordt ervaren door je kind. Als het lang duurt en je kind verliest de interesse kan het verstandig zijn een pauze in te lassen en het een paar maanden later weer op te pakken.

Waarom is het handig een beloningskaart te gebruiken?
Een beloningskaart maakt het visueel voor je kind. Je kind ziet wanneer het gelukt is. Daarnaast is je kind meer gemotiveerd om niet meer in zijn luier te plassen of poepen, maar in het potje of op de wc, omdat hij weet dat hij daarvoor een sticker krijgt.

Mijn kind heeft nog geen interesse in zindelijkheidstraining, wat nu?
Je kunt de interesse hiervoor niet forceren, wel is er genoeg dat je kan doen om de interesse te stimuleren. Lees prenten boeken over zindelijkheidstraining. Kijk filmpjes die hierover gaan. Voorbeeld doet volgen. Als je kind ziet dat andere kinderen naar het potje of de wc gaan, wil hij dit vaak ook. Mocht je kind echt geen interesse hebben, wacht dan een paar maanden.

Relevante artikelen

Bedplassen
Als je kind aangeeft geen luier meer te willen voor de nacht, dit als vervelend ervaart. Op deze manier is het kind zelf gemotiveerder om hiervoor te trainen. lees verder…
Motiveren
Is je kind de drie gepasseerd en lijkt het nog helemaal geen interesse te hebben in zindelijkheidstraining? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de interesse op te wekken. lees verder…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

function mw_faqhook_page_1570608943073() { if(is_page ("49")){ ?>