Wanneer zindelijk

Wanneer begin je met zindelijkheidstraining? Als je kind er aan toe is natuurlijk, maar hoe weet je dat hij er aan toe is? De meeste kinderen worden zindelijk tussen de twee en vier jaar. Sommige kinderen zijn heel vroeg en sommige laat. Hoe graag je ook wilt dat je kind zindelijk wordt, als hij hier nog niet aan toe is gebeurd het ook niet. Het kan dan zelfs averechts werken. Vaak kunnen kinderen nog niet letterlijk vertellen dat ze toe zijn om hun behoeftes op het potje te doen. Toch kun je het wel aan merken aan hun gedrag.

Signalen die je kind geeft als hij toe is aan zindelijkheidstraining

    stel-met-babys

  • Je kind vind ontlasting vies.
  • Je kind geeft het aan als hij geplast of gepoept heeft
  • Je kind is bewust dat hij moet plassen of poepen
  • Je kind is langere tijd droog. In plaats van geregeld een klein plasje wordt dit één grote plas
  • Je kind heeft controle over zijn sluitspieren

 
Is het gelukt? Vergeet dan niet je kind hiervoor te belonen. Dit kan door het geven van complimentjes, maar ook door bijvoorbeeld een plaskaart. Hier plak je een stickertje op voor elke keer als je kind iets gedaan heeft. Een volle kaart kan ingeruild worden voor een klein cadeautje.

Is het niet gelukt, wordt dan zeker niet kwaad. Blijf er relax onder, een volgende keer lukt het misschien wel.

Je kind wordt meestal als eerste overdag zindelijk. Een kind wordt gemiddeld tussen zijn vijfde en zevende ook in de nacht zindelijk.

Soms gaat het al vanzelf en wilt je kind heel graag zindelijk worden. Soms heeft hij wat extra motivatie nodig.

Relevante artikelen

Methodes zindelijkheidstraining
Er zijn verschillende methodes die je als ouder kunt gebruiken bij de zindelijkheidstraining. Sommige ouders beginnen ermee als hun kind nog heel jong is, terwijl de ander wacht tot zijn kind aangeeft er aan te zijn. Wat nou de beste methode is? lees verder…
Motiveren
Is je kind de drie gepasseerd en lijkt het nog helemaal geen interesse te hebben in zindelijkheidstraining? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de interesse op te wekken. lees verder…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *