• Terugval zindelijkheid s’nachts

  Het kan gebeuren dat je kind al lang zindelijk is en dan toch een terugval. Zowel overdag als s’nachts gaat het goed. Je kind geeft het aan als hij moet plassen en ook als hij moet poepen. s’Nachts is hij droog. Hij wordt droog wakker en als hij s’nachts een keer moet plassen gaat hij zelf naar de wc of roept dat hij moet plassen.

  Maar dan is hij ineens weer nat als hij s’ochtends wakker wordt. Overdag gaat het wel goed, maar s’nachts gaat het ineens weer mis.

  Hier kunnen verschillende redenen voor zijn, zowel psychisch als lichamelijk. Soms is het een vorm van aandacht trekken, bijvoorbeeld als er pas een broertje of zusje bij gekomen is. Je kind mist dan de aandacht en probeert door weer “klein” te zijn deze weer op te eisen. Het kan ook zijn dat je kind gepest wordt op school of dat er iets anders voorgevallen is. Een lichamelijke oorzaak zou bijvoorbeeld blaasontsteking kunnen zijn. In dat geval zal je kind tijdens het plassen pijn hebben. Het kan ook zijn dat er geen duidelijke oorzaak is.

  Drynites

  Een tijdelijke oplossing zijn drynites. Dit zijn broekjes voor de nacht die de urine opvangen. Ze zijn er in drie verschillende leeftijdscategorieen. Vanaf de drie jaar tot vijftien jaar. De broekje hebben een leuk design. Er zijn zowel broekje voor meisjes als jongens. Zeg zeker niet tegen je kind dat het luiers zijn. Noem het stoere jongens of stoere meisjes broekjes.

  Voor je kind is het misschien wel vervelender als voor jezelf. Hij doet het zeker niet expres. Hem het gevoel geven dat hij nog een babietje is zal hier zeker geen goed bij doen. Wees ook niet boos als het weer mis gaat. Stel je begripvol op.

  De Drynite broekjes zijn daarom ook een tijdelijke oplossing. Als het weer een paar nachten goed gegaan is. Probeer het dan weer zonder.

  Duurt het te lang?

  Meestal is de terugval in nachtzindelijkheid een tijdelijk probleem en verdwijnt het vanzelf. Mocht het te lang duren of heb je het idee dat er misschien toch iets lichamelijks aan de hand is? Raadpleeg dan je huisarts.

Comments are closed.