Mijn peuter geeft niet aan dat hij moet plassen

Je wil met zindelijkheidstraining beginnen omdat je denkt dat je peuter er klaar voor is. Of het is simpelweg tijd, want over een poosje gaat je peuter naar school. Maar help, je peuter geeft niet aan dat hij moet plassen. Wat moet je nu doen?

Er hoeft niks aan de hand te zijn, maar het is ook niet zomaar te zeggen waarom je peuter niets aangeeft. Misschien is hij of zij er simpelweg nog niet klaar voor? Het is een gegeven dat we op steeds latere leeftijd zindelijk worden. Die leeftijd is in de loop der jaren met zeker een jaar verschoven. Check in ieder geval bij jezelf of je kind er lichamelijk aan toe is, hij/zij wel interesse toont én je kind in staat is zelf initiatief te nemen.

Maar wat kun je nu doen?

  • Let goed op de signalen die je peuter mogelijk geeft. Hij/zij vindt bijv. poep en plas vies of heeft interesse in de wc en het potje. Je peuter heeft meer controle over wanneer hij/zij plast en poept of niet. Misschien zie je hem vaker een bepaalde hoek in lopen, eerst even contact zoeken, voordat hij of zij zijn behoefte doet.
  • Onderbroek aan, luier uit of er over heen.
    Je kunt helpen je peuter bewust te worden van het feit dat hij/zij geplast of gepoept heeft. Daar zijn verschillende manieren voor. Doordat luiers steeds beter opnemen, zijn de signalen ook minder sterk. Misschien kun je de luier juist eens over de onderbroek – dus onderbroek eerst aan – trekken. Zo voelen peuters beter dat ze nat zijn, en worden ze zich sneller bewust dat ze naar de wc moeten.
  • Maak het leuk. Door het te stimuleren, of te belonen, kan er een eerste routine ontstaan. Dat kan een begin zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar een (zelf gemaakte) beloningskaart.
  • Gebruik een schema en creëer routine. Zet je peuter op gezette tijden op de wc of het potje. Gebruik bijvoorbeeld een schema. Zo werk je aan de routine en het comfortabel worden met het naar de wc gaan.

Soms is het ook nog niet het juiste moment. Maak je gebruik van de ‘luier uit-methode‘, sta jezelf dan een aantal ongelukjes toe. Het kan en mag een paar dagen duren. Wil het echt niet en blijven de ongelukjes maar komen? Neem dan even een pauze en probeer het over een paar weken nog eens.